ChatGPT – חכם, מה הוא אומר?

אהבתם את הפוסט? שתפו עם חברים!

אמ;לק – ChatGPT משנה את חוקי המשחק וכדאי שכולנו נכיר בזה. אבל, זה לא הולך להפוך אותנו למיותרים. אדרבא, אם נפתח גישה נכונה כלפי הטכנולוגיה הזו (והאחרות שיצוצו אחריה מהר יותר ממה שאתם חושבים), היא יכולה לסייע לנו להעצים את הדברים הטובים ביותר שאנחנו עושים.

 

עד לפני חודש, 7 האותיות ChatGPT לא אמרו הרבה לרוב האנשים בעולם. ואז הגיעה ההכרזה של OpenAI בתאריך 30.11.2022:

אחריה, נתוני החיפוש ברחבי העולם למילה ChatGPT לפי Google Trends נראים כך:

 

בואו נשים את הקלפים על השולחן

ChatGPT היא טכנולוגיה משבשת שמשנה את חוקי המשחק מהיסוד. שנים רבות הבטיחו לנו שהבינה המלאכותית ממש מעבר לפינה, אך בפועל מה שרובנו חווינו הייתה טכנולוגיה חשובה אחרת שנקראת Machine Learning. חשובה ומתקדמת ככל שתהיה, והיא חשובה מאוד ומתקדמת מאוד, זאת לא הבינה המלאכותית שכולנו "למדנו" להכיר מסרטי מדע בדיוני (אני משוכנע שאף אחד מכם לא נפל מהכיסא מהיכולות של נטפליקס להציע לכם סרטים וסדרות).

ChatGPT היא טכנולוגיה שונה ומהפכנית. היא קרובה יותר לאותה בינה מלאכותית מהמדע הבדיוני. זאת טכנולוגיה שיש לה גישה למאגרי מידע אדירים (אך עדיין מוגבלת, במכוון) והיא לומדת אותם ואתכם תוך כדי תנועה. כל אינטראקציה עם הטכנולוגיה הזו מרחיבה ומשפרת את היכולות שלה, מה שמזכיר לי קצת את הסצינה המפורסמת מהסרט "המטריקס":

 

אבל הדבר הכי דרמטי שקורה מתחת ומעל לפני השטח בכל רגע נתון הוא שבני אדם מתקשרים עם ChatGPT כמעט בכל רגע נתון, ומאמנים אותה להיות יותר ויותר מדויקת. היא אמנם עדיין לא יכולה להתחרות בבינה האנושית, אבל אם ההתפתחויות הטכנולוגיות של העשורים האחרונים מלמדu, אותנו משהו, זה יקרה מתישהו במאה הקרובה. גם אם אתם לא מחובבי אילון מאסק, הוא עדיין צודק.

 

 

אבל צריכים לזכור דבר אחד חשוב, בפאראפרזה על הציטוט הנודע של  "פורסט גאמפ":

stupid intelligent is as stupid intelligent does

מאחר שChatGPT, טכנולוגיה חכמה ככל שתהיה, לא יכולה לבצע ולפעול בעצמה, היא לא "חכמה" במובן האנושי שמתרגם ידע למעשים, ולכן התועלת ממנה תלויה ישירות בשימוש החכם שלנו בה. אבל זה יותר משימוש, כעת אנחנו צריכים להתחיל לחשוב ולדבר במונחים של שיתוף פעולה הדוק בין האדם למכונה, בו לאדם יש יכולות שלמכונה אין ולמכונה יש יכולות שלרוב המוחלט של בני האדם אין. אנחנו צריכים להבין איך אנחנו, בני האדם, רותמים האת הבינה המלאכותית (Artificial Intelligence) לטובת הבינה האנושית (Human intelligence) במקום שהבינה המלאכותית תרתום אליה את הטיפשות האנושית (Human Stupidity) ותייצר טיפשות מלאכותית (Artificial Stupidity).

אבל רגע, אפשר הסבר מה זה בכלל ChatGPT?

ChatGPT משתמשת בארכיטקטורת רשת עצבית (Neural Network Architecture, אלגוריתם שיכול ללמוד ולהשתפר על ידי התאמת חוזק הקשרים בין המון פונקציות מתמטיות כדי לזהות דפוסים וקשרים בנתונים‏) ובלמידה לא מפוקחת (Unsupervised Learning, ‏אלגוריתם המנסה לגלות דפוסים וקשרים בנתונים בכוחות עצמו, מבלי לקבל הדרכה מפורשת או נתוני אימון מתויגים). כדי ליצור תגובות בהתאם לקלט שהוזן. ChatGPT יכולה ללמוד ליצור תגובות ללא צורך לומר לה במפורש מהי התגובה הנכונה, מה שהופך אותה לכלי רב עוצמה לשיחה עם בני אנוש.

הטכנולוגיה המרכזית מאחורי הכלי היא GPT3, הגרסה השלישית של מנוע שפה טבעית (Natural Language Processing, ‏היכולת של מכונה להבין ולעבד שפה אנושית בצורת טקסט או דיבור‏) שפותח בחברת OpenAI שפועל כך:

הטכנולוגיה הזו קיימת כבר כמה שנים, אז מה השתנה עכשיו? הטריק היה להוסיף עוד שכבות למידה מפוקחות ולא מפוקחות ששידרגו אותה משמעותית והפכו אותה לכזו המסוגלת לנהל שיחה קולחת עם בני אדם:

בקיצור, כדי ללמוד לדבר כמו בני אדם, אימנו אותה בשיחה מול בני אדם שנתנו לה פידבק שוטף. זה לא אירוע חד פעמי, ככל שאנחנו ממשיכים להשתמש ב- ChatGPT ולהגיב למערכת על הדברים שהיא כותבת, אנחנו ממשיכים לעשות זאת (לא סתם בחרו לפתוח את השימוש בחינם בלי הגבלות אפקטיביות, מה שהפך את ChatGPT למוצר הטכנולוגי שהגיע הכי מהר אי פעם למיליון משתמשים שונים – 5 ימים בלבד).

‏כדי ליצור תגובות, ChatGPT משתמשת במודל למידה עמוקה (Deep Learning, ניתוח והבנה של נתונים מורכבים, כגון תמונות או טקסט, על ידי עיבוד רב-שכבתי ובניית מודל סטטיסטי לקבלת תחזיות או החלטות‏) שנקרא Transformers (סוג של רשת עצבית המסוגלת לעבד נתונים רציפים, כגון טקסט או וידאו, וללמוד את ההקשר והמשמעות של הנתונים על ידי זיהוי קשרים בתוכו), שהוכיח את עצמו כיעיל בעיבוד שפה טבעית. המודל לוקח משפט קלט, מעבד אותו באמצעות הידע הפנימי שלו, ולאחר מכן מייצר תגובה רלוונטית לקלט. ‏אחת התכונות העיקריות של ChatGPT היא היכולת ליצור תגובות מבלי לאבד את ההקשר של השיחה, כלומר היא מסוגלת להבין את זרימת השיחה וליצור תגובות שמתאימות למה שנכתב במהלכה גם על ידי האדם וגם על ידי המכונה.

הבנתי, אבל למה בדיוק זה משנה את חוקי המשחק?

הסיבה היא פשוטה מאוד ואולי תפתיע אתכם – בגלל בני האדם שמשתמשים ב- ChatGPT.

היכולות של המערכת והסקרנות האנושית מייצרת קומבינציה מרתקת. מאות אלפי מתכנתים ברחבי העולם כבר משתמשים בה כדי לקצר תהליכי עבודה ולפעמים אפילו כדי לעשות את העבודה במקומם. השימוש בה הפך לכה ויראלי עד שמנהלי האתר Stack Overflow החליטו לחסום משתמשים שעושים שימוש בפלט של ChatGPT כתגובה לשאלות של משתמשים אחרים (יש כלים שמאפשרים לזהות טקסט כלשהו שנכתב על ידי מנוע GPT, למשל זה). משתמשים אחרים משתמשים בו לצרכי פנאי כמו יצירת משחקי תפקידים, כתיבת מוזיקה, כתיבת סיפורי ילדים, יצירת סרטוני יוטיוב ועוד.

כמובן שהדבר לא פסח על עולמות החינוך וההשכלה הגבוהה. בתוך פחות מחודש, עולם האקדמיה עובר טלטלה שגם מגיפת הקורונה לא הצליחה לגרום לה. מוסדות אקדמיים ברחבי העולם מבינים שהמציאות השתנתה. הנחת העבודה היא שלומדים כבר עושים שימוש ב- ChatGPT (וכנראה גם בכלים נוספים) כדי לבצע משימות שניתנות להם. לכל הפחות, העובדה שלומדים משתמשים בה כדי לטייב טקסטים באנגלית בהתאם לתבניות המוכרות באקדמיה כבר ניכרת. אבל זה לא נגמר שם, מאחר שברחבי העולם כבר מדווחים על מקרים רבים של כתיבת עבודות שלמות, קטנות וגדולות, באמצעות הכלי. ההבנה הזו גורמת למוסדות לחפש דרכים יצירתיות, וגם דרכים שמרניות, להתמודד עם תופעות כאלה.

אבל לא בטוח שמניעת שימוש על פיתוח מטלות שלא ניתן לפתור פיזית באמצעות בינה מלאכותית זו הדרך הנכונה. יש שאומרים שהבעיה טמונה דווקא באקדמיה הממוקדת יתר על המידה בתוכן ופחות מדי בלומדים. דווקא שימוש בכלי הוא הדבר הנכון ביותר שיכול לסייע לסטודנטים להקדיש את זמנם בדברים שבאמת דורשים את תשומת ליבם המרבית, ולא במשימות טכניות שבינה מלאכותית מספיקה כדי לענות עליהן.

המסר הוא ברור והוא צריך להיאמר במפורש. את הגלגל לא ניתן להחזיר אחורה, כלים כמו ChatGPT יצברו תאוצה במהירות רבה, ואנחנו אנשי החינוך צריכים ללמוד איך להשתמש בהם בעצמנו ואיך להדריך את הלומדים להשתמש בהם בעצמם ככלי שיכול להעצים את תהליכי הלמידה שלהם. כדי לעשות את זה, אנחנו צריכים להבין שהבינה האנושית צריכה אמנם להתפתח בצורה עצמאית ושלמה מבלי להחליף חלקים ממנה בבינה מלאכותית (מה שאומר שלומדים עדיין צריכים לרכוש ידע), אך הבינה המלאכותית הופכת במהרה לאחד מהכלים החזקים ביותר שיכולים לסייע ללומדים ללמוד ידע חדש ולייצר ידע חדש בעצמם.

ונסיים בהצצה אל העתיד

זוכרים את המנוע שגורם ל- ChatGPT לעבוד כמו שהוא עובד?

אז בשנים הקרובות הוא יוחלף במנוע GPT4, שזכה לשם החיבה "מוח אנושי", שלפי הידוע כיום עומד להיות בעל יכולות משופרות בערך פי 100 מזה הנוכחי.

 

רוצים ללמוד איך להשתמש ב- ChatGPT בצורה יצירתית? הירשמו למפגש Master Class מקוון שיתקיים בתאריך 10.1.2023.

הכותב הוא ערן עדי ציובן, ראש ערוץ המו"פ לטכנולוגיה ולחדשנות בחינוך במכון מופ"ת

קרא גם:

תפריט